אם חשבתם שתוכלו לקנות מניות בודדות לטווח ארוך ותהפכו לוורן באפט, כנראה שאתם לא באמת מכירים אותו. הנה מה שאתם חייבים לדעת לפני שאתם משקיעים ב"שיטת באפט", כולל הטעויות שאתם צריכים להימנע מהן
לא משנה אם אתם סטודנטים לשוק ההון או סתם מנהלים שיחת סלון – כשמדברים על השקעה לטווח ארוך בשוק ההון, סביר להניח שהשם הראשון שיעלה לכם לראש הוא של המשקיע האגדי, וורן באפט.
הבעלים של קונצרן האחזקות הענק ברקשייר האת'ווי נחשב כיום למשקיע הטוב בעולם, כזה שמסוגל להכות את המדד בטווח הארוך. אז השאלה הפשוטה היא – אם הוא כל כך הצליח, אז מה הבעיה של המשקיע הפשוט לחקות אותו ולרכוש את המניה שלו, או אולי להשקיע בנאסד"ק שהניב תשואות גבוהות ממנה?
הנה כמה דברים שחשוב שתדעו – את הסודות האמיתיים מאחורי ההצלחה של וורן באפט ובאילו נקודות בדיוק הוא פחות הצליח. באפט בעצמו, שנחשב למשקיע הטוב בעולם, הודה שלא חזה בזמן את הצמיחה הטכנולוגית ולכן פיגר בתשואה מול מדד הנאסד"ק 100.
האם כדי להכות את המדד ולהרוויח תשואה לאורך זמן מספיק לנתח דוחות כספיים? התשובה, חד משמעית, היא לא. "מי שרוצה להצליח בשוק ההון צריך לדעת לתזמן את השוק, להימנע ממפולות ולדעת להרוויח מירידות", מסבירים רוב הכלכלנים. אבל האם יש לזה פתרון?
לפני התשובה, חשוב לצלול רגע לעומק האוקיינוס של באפט, ששוחה בבריכה של הכרישים הגדולים באמת. יש כמה דברים שצריך להגיד לזכותו: האיש הזה הצליח להצמיח השקעה ראשונית של קצת יותר ממאה אלף דולר עד ל-105 מיליון דולר בתוך 13 שנה.
באפט הוא לא איש של טרנדים. אם חשבתם שהוא ירוץ אחרי מניה, יגרוף רווח וימשיך הלאה – טעיתם. מה בעצם מחפש מי שעשה לא מעט כסף על מניות כמו קוקה קולה או על חברת שוקולדים אלמונית יחסית? אז זהו, שבאפט לא מנסה לתזמן את השוק. הוא לא ממש יודע מה יקרה מחר ולכן הוא משקיע לטווח ארוך. הוא רכש בכמויות מניות גדולות כמו אפל, כזאת שצומחת בקצב מרשים.
"הרבה יותר טוב לרכוש חברות מצוינות במחיר סביר, מאשר חברות סבירות במחיר מצוין", כתב פעם למשקיעים. בהרצאה לסטודנטים הוא אמר פעם: "פשוט, רכשו נכס פחות מהערך האמיתי שלו".
אבל הסיפור עם באפט, יהיה מצליח ככל שיהיה, לא יכול להוות מקור השראה לכל אחד. משקיעים רבים חשבו בעבר להשקיע במניות לטווח ארוך ובכך לחקות את השיטה שלו, עם זאת אותם משקיעים התקשו להתמודד עם הנפילות של השווקים במהלך השנים ונכשלו במשימה.
כך תוכלו להשוות: באדום – הנאסד"ק. בכחול: מניית ברקשייר. בירוק: מדד S&P500
באפט, שנחשב לאחד המשקיעים הגדולים בכל הזמנים, כבר הודה שפספס את ההתפתחות הטכנולוגיה ונכנס להשקעה בטכנולוגיה מאוחר מדי. בנוסף, מהאסטרטגיה שלו אפשר ללמוד דבר שהמשקיע הממוצע לא יוכל לשאת על כתפיו – באפט קנה מניות של חברות וחווה ירידות של עשרות אחוזים בתיק במהלך השנים, אבל בסופו של דבר, לאורך זמן, הצליח להרוויח.
המשקיע הממוצע היה בוודאי מושך את כספו הרבה קודם, אבל באפט לא נכנע. הוא המשיך לקנות עוד מניות גם כשחווה ירידות והאמין שהשוק יתקן את עצמו – מה שאכן קרה. השורה התחתונה היא שכדי לחוות של מה שבאפט חווה, צריך לדעת שהדרך רצופה גם בירידות משמעותיות של עשרות אחוזים אותם המשקיע הסביר לא מסוגל להכיל – בטח כשאין לו את הגב הכלכלי של באפט.
הוא מעולם לא טרח לצאת נגד הכלכלה החדשה ואמר בשנת 2001: "אני וצ'רלי שותפי לא נכנסו למניות הטכנולוגיות כי אנחנו לא מבינים בזה". הוא ספג על כך לא מעט ביקורת מהתקשורת ואף הגיב על כך במכתב למשקיעים.
מנצחת הכול- הסטוק בוסטר בהשוואה לנאסד"ק
כדי להמחיש את מה שקורה בשוק, בוא נדבר על מספרים: מי שהשקיע את כספו ב-1 בינואר 2000 במדד S&P 500, קיבל את אותו סכום בחזרה רק כעבור 13 שנה. כמה אנשים אתם מכירים שהיו ממתינים 13 שנה אחרי שהפסידו חלק ניכר מכספם ולא מושכים אותו כעבור תקופה קצרה בהרבה?
בדיוק בגלל הסיבה הזאת, משקיעים רבים יוצאים מהשוק הרבה קודם. הם מוכנים לאבד חלק מכספם, אבל לא להמתין 13 שנה עד שהשוק יתקן.
בשוק ההון יש מעט מאוד יועצי השקעות שהצליחו לבלום לגמרי את המפולות ולהרוויח מהן. כיום, יש מעט מאוד שיטות מסחר שמצליחות להכות את השוק. "סטוק בוסטר" היא אחת כזאת – התוכנה שהצליחה להימנע מהמפולת של 2022 באמצעות מחקר סטטיסטי נכון של ההיסטוריה ושיטה טכנולוגית מתקדמת, ואף להרוויח בשנה זו.
כשהמשקיעים שמו את מבטחם במניית פייסבוק שירדה בשיעור של 70%-60% – ה"סטוק בוסטר" מנעה את הירידות ואף הרוויחה.
כשאחרים השקיעו בתעודות סל שרשמו ירידה גדולה השנה – התוכנה ידעה לזהות את המפולות ולהרוויח בעזרת אותן תעודות סל (כאלה שצמודות למדדים המובילים) בדיוק.
האם נמצאה תוכנה שמסוגלת לשבור אפילו את הסטטיסטיקה, כזאת שבטווח ארוך תוכל להרוויח לא רק יותר מהמדדים המובילים, אלא לתת למשקיעים שלה ערך אמיתי?
די להביט בנתונים של התוכנה הזאת ולהבין שהיא מסוגלת לשבור את תקרת הזכוכית.
אם אתם רוצים לדעת עוד עליה – פשוט, דברו איתי